Katarina bloggar

Katarina bloggar

Den här bloggen är en del av min hemsida

Gå dit >

Träd

AllmäntPosted by Katarina Widholm 2011-09-02 10:22:10

Varför hatar folk träd?

Aldrig har kommunerna blivit så nedringda av människor som vill att de ska ta ner träden. För att de "skräpar ner", skuggar och är allmänt i vägen.
Man sågar ner illegalt, skadar träden så de ska självdö och fullständigt mejar ner alla gamla träd i trädgårdar.
Läste nyss att hatet till och med gått så långt att någon i Hammarby Sjöstad stuckit in giftampuller i hundra år gamla pilträd.

Varför?
Har vi inte lärt oss nånting?
Utan träd förvandlar vi omgivningen till öken, till lermassor, till ofruktsamhet.

Här är tre bilder ur verkligheten i min stad:

Scenario 1: Familj köper vackert gammalt kulturskyddat hus. Noga reglerat hur de får renovera huset. Men de gamla lönnarna som är lika viktiga för kulturmiljön jämnar man med marken: "för mycket löv att kratta...". Ödslig ökenkänsla i trädgården...

Scenario 2: Man bygger tjusig uteplats. Påkostad. När den är klar upptäcker man att det inte är sol där.
Swosch har man "tagit ner" björkarna, linden och tallen som gav karaktär åt hela området. Istället för att bygga uteplats där det är soligt.

Scenario3: Hus beläget intill offentlig park. Ägaren ringer till kommunen och kräver att lönnarna i parken ska bort eftersom de "proppar igen" stuprännorna. Kommunen faller till föga och sågar ner .

Träden behövs annars riskerar vi utarmad, uttorkad jord som dessutom är ett lätt byte för ras vid skyfall. Gigantiska luftrenare i skitig stadsmiljö.
Löv kan man kompostera. Solstolar kan flyttas, nät i stuprännor.

Ett lövträd eller en tall kan bli flera hundra år och ingen artificiell skugga i vägen kan ersätta den du får från ett gammalt träd.

Träden behöver inte oss men vi behöver träden!

  • Comments(3)//blogg.katarinawidholm.se/#post45