Katarina bloggar

Katarina bloggar

Den här bloggen är en del av min hemsida

Gå dit >

Give hope

AllmäntPosted by Katarina Widholm 2015-06-12 08:50:34
Det här är något jag verkligen stödjer:
<iframe src="https://www.givehope.se/hse/ntb8rrcl" width="100%" height="320" frameborder="0"></iframe>

<iframe src="https://www.givehope.se/hse/ntb8rrcl" width="100%" height="320" frameborder="0"></iframe>

Du kan också hjälpa till!
  • Comments(0)//blogg.katarinawidholm.se/#post59

Om val och vi och jag

AllmäntPosted by Katarina Widholm 2014-09-12 07:41:02
Det är val på söndag.
Om det nu kan ha undgått någon.
Hör att en stor del av oss väljare ännu inte bestämt sig vad de ska rösta på.
Jag undrar om de verklligen tänker följa slutdebatten i kväll och om de gör de - blir de verkligen klokare på vad de tänker rösta på? Jag tror dessvärre inte det...

För några år sedan ägnade jag mycket tid åt en förening här i min hemstad. Inte en politisk utan en fritidsförening där jag hade äran att bli invald i styrelsen en tid.
För så betraktade jag min styrelseroll - ett hedersuppdrag och förtroende som jag fått från föreningens alla övriga medlemmar.
Vid ett styrelsemöte skulle en del viktiga saker fastslås och det blev med ens uppenbart hur olika vi tänkte kring uppdraget. Jag menade att vi måste fråga medlemmarna vad de ville innan vi kunde fatta beslut. Jag mindes nämligen hur trist det var när jag själv varit vanlig medlem och aldrig fått vara med och påverka.
En styrelseledamot förklarade då för mig att han var med i styrelsen endast för att själv få fatta de beslut han önskade för egen del. En annan menade att medlemmarna hade valt honom in i styrelsen därför att de visste att han fattade bra beslut åt dem. Förvånade insåg jag att vår värld såg väldigt olika ut.
Jag vet inte, kanske hade de rätt. Kanske var det jag som missuppfattat mitt uppdrag? Kanske fungerar demokrati på det sättet. Jag vet inte.

Samtidigt kan jag inte låta bli att känna igen hur olika värld vi tycks leva i när man följer en politikerdebatt.

Några säger : Välj det som blir bäst för dig! Det som gynnar din plånbok.

Andra säger: Välj det som blir bäst för så många som möjligt i vårt samhälle. Även om det innebär att just du kanske får det lite,lite sämre.

Exakt vem som vet vad som blir bäst för den egna plånboken eller för de flesta kan jag förstås inte säga.
Det måste du själv ta ställning till.

Men jag tycker du ska fundera länge på vilket slags samhälle du vill leva i.
Ett JAG-samhälle eller ett VI-samhälle?

Och så tycker jag du ska tänka på att saker och ting väldigt lätt kan förändras. Det JAG som är framgångsrikt och tryggt i dag kan om några år drabbas av sjukdom eller förföljelse. Då behöver JAG också det andra samhället de andra... ett där VI är lika viktigt. Hur välutbildad, smart och självständig du än är kan du aldrig vara säker.

Människan är beroende av andra människor hela livet, hela tiden. Alla hänger i hop. Allihop i hela världen.

Eller som poeten John Donne visste redan 1623

No man is an island entire of itself; every man is a piece of the continent, a part of the main; if a clod be washed away by the sea, Europe is the less, as well as if a promontory were, as well as any manner of thy friends or of thine own were; any man's death diminishes me, because I am involved in mankind. And therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee.

Fundera hur du tänker inför det. Och glöm inte att rösta på söndag...


  • Comments(0)//blogg.katarinawidholm.se/#post58

Vad jag lärde mig i veckan

AllmäntPosted by Katarina Widholm 2014-02-14 08:42:12

En vecka i sjuksängen är inte mycket, även om jag hostat så musklerna i kroppen känns utslitna. Orkeslös, utan förmåga att byta vare sig kanal eller medium har jag dock varit, vilket fått till följd att jag lyssnat på P1, i princip hela veckan. Därmed har jag missat allt vad OS heter och istället lärt mig ett och annat. Obegripligt nog genom ett program som heter Ring P1.

Friska dagar brukar jag undvika Ring P1. Mest för att programmet kräver aktiv lyssning för att inte bli outhärdligt, något jag sällan har tid till. Och kanske för att det tycks dra till sig en särskild kategori människor av rättshaverister och debattörer av det mest märkliga slag. Egentligen är det rätt fint att det finns det här programmet för man får en känsla av att det lilla Sverige på det viset kan komma till tals. Ett Sverige långt bortom Riksdag, Stockholm och de stora debattprogrammen.

Men det jag lärt mig den här veckan är att det finns andra lärdomar att dra ur programmet:

· Som att den som tycks äga minst och verkar vara mest utsatt , oftare är generösare mot den som är ännu mer utsatt än den som ändå har relativt mycket.

Att människor blir mer upprörda över att de med små omständigheter i sina liv får hjälp via skattsedeln än att allt fler människor befriats från skatt och därmed kan leva helt och hållet på räntor.

· Att all retorik som det svenska samhället stolt tog sånt avstånd från under 70-talet (minns ni teveserien Holocaust/Förintelsen?) nu passerar utan att det ens blinkas på svenska insändarsidor/radio.

· Och jag lär mig att trots det moderna informationssamhälle vi lever i, där sanningen bara är ett knapptryck bort i datorn, så väljer en stor del av oss att bygga vår förvissning på sånt man ”hört” och tror sig veta. Det vill säga vi har inte tagit ett enda steg längre än våra förfäders Krösa-Maja-sanning. Jag undrar mitt i hostan om vi kanske inte orkar höra sanningen. Eller?

· Sverige är mitt i en revolution av samma dignitet och smärtsamma förändring som den franska eller den industriella.
Världen förändras i en hastighet vi knappt kan ta till oss. Men som med alla såna revolutioner går den inte att hejda. Klockan går bara framåt och världen kommer aldrig mer att bli sån den var på 50-talet vare sig det gäller globalisering, migration, feminism eller landsbygdens villkor. För många gör det ont och en del känner vrede och frustration som de väljer att vända mot de som är svagare i stället för mot de som driver utvecklingen framåt. Kanske för att de innerst inne vet att de är förlorade….?

I dag läser jag Lena Sundströms viktiga krönika i DN (http://www.dn.se/nyheter/sverige/lena-sundstrom-framlingsfientlighet-ar-ett-val/)och inser ännu en sanning: Var och en väljer hur man vill förhålla sig till sin omgivning. Det är inget man döms till utifrån ett scenario i samhället där den som upplever sig frånåkt har tolkningsföreträde utan var och en väljer sina tankar.

Vill vi vara främlingsfientliga, homofoba, antifeministiska eller vetenskapsförnekare ja då är det helt och fullt våra egna val och inget vi i snyftande martyrskap tvingats välja.

Så här på kärlekens dag, Sankt Valentinsdagen är det dags att påminna om alla humanistiska, kärleksfulla, storslagna och modiga människor som alltid förmått se bortom sig själv och det ynkliga missunsamma.

Som vågat stå upp för de svagare, som delat med sig, som förmått vända sin kraft och vrede mot de skyldiga istället för mot offren.

De som i all tysthet valt kärlek, medmänsklighet och förnuft.

Det lärde jag mig den här veckan….  • Comments(0)//blogg.katarinawidholm.se/#post57

Otäcka vindar blåser...

AllmäntPosted by Katarina Widholm 2013-11-22 07:30:47
I maj skrev jag texten här nedanför. Den känns otäckt aktuell även i dag.

När jag talar om min rädsla för detta möts jag ofta av argumentet:

"Jamen de är ju demokratiskt valda...!"
Som om det skulle vara en garanti.

Brukar påminna om att Hitler valdes på demokratisk väg. Att retrospektivt fanns det många tillfällen då vanliga människor hade kunnat förhindra katastrofen som kostade så många miljoner människors liv. Men folk höll sig tysta.

Lånar Martin Niemöllers ord:

I Tyskland hämtade de först kommunisterna, och jag protesterade inte, för jag var inte kommunist;
Sedan hämtade de de fackanslutna, och jag protesterade inte, för jag var inte fackansluten;
Sedan hämtade de judarna, och jag protesterade inte, för jag var inte jude;
Sedan hämtade de mig, och då fanns ingen kvar som protesterade.  • Comments(0)//blogg.katarinawidholm.se/#post56

Från övertygad rojalist till lika övertygad republikan

AllmäntPosted by Katarina Widholm 2013-06-05 08:00:00
När jag var barn älskade jag sagor med kungar, drottningar och prinsessor. Ritade vackra klänningar, böljande hår och kronor i skimrande guld.

Jag tror dock att jag redan från början förstod att monarki var ett slags avtal mellan de kungliga och "folket". Undersåtarna tillbad kungligheterna och betedde sig undersåtligt med givna regler och i gengäld betedde sig de kungliga kungligt enligt samma spelregler. En slags teater, övernskommelse med tydliga regler för alla att hålla sig till.

Gott så.

Så växte jag upp. Från att ha haft en urgammal kung som knappt syntes i media kom så Silvia Sommerlath in i vårt kungahus. Jag bedårades och älskade henne som alla andra. Men redan där började bekymren...

En vackrare, trevligare och mer populär drottning står inte att finna. Så var hon ju också utbildad värdinna och tolk. Fantastisk lämplig utbildning för den som ska representera Sverige. Men hon var inte kunglig...

Inte sedan Gustav IV Adolfs dagar hade en kung gift sig och ofrälse hade kungagemålen inte varit sedan Erik XIV:s dagar och han var ju tokig (om man nu bortser från Jean Baptiste Bernadotte och hans Desirée Clary men de var ju å andra sidan totalt ovetande om sin kungliga framtid när de gifte sig).

Vår kung bröt därmed den första överenskommelsen mellan folket och monarkin

*Kungliga och ofrälse är helt åtskilda och aldrig möts de två.

I alla fall inte så länge man ärver makten. Dvs det är faktiskt hela svenska folkets angelägenhet vem kungen tar med sig in i sängkammaren eftersom det kan påverka hela rikets framtid. En kunglig avkomma kan ju alltid göra anspråk på kronan.

Och i överenskommelsen sägs tydligt att en kung inte kan ta en vanlig dödlig undersåte till gemål. Då rubbar man hela monarkiidén.

Sen har det fortsatt:

Våra kungligheter har begåvats med utomordentligt vackra barn som nu alla tre är giftasvuxna. Vi förväntas jubla och hålla oss till monarkireglerna. Trots att de kungliga gång efter annan bryter spelreglerna men förväntar oss att vi ska hålla våra.De spelregler som faktiskt utgör hela grunden, både historiskt och konstitutionellt.

De gifter sig med ickekungliga, gör anspråk på att få vara "lediga" från sitt ämbete(vilket överhuvudtaget inte existerar i en monarki. Kungen är kung hela dygnet runt, alla dagar på året. Tills han dör eller abdikerar. Samma med övriga medlemmar), glömmer att deras främsta plikt är att representera och visa upp sig för undersåtarna, skiljer sig, förälskar sig, är otrogna som vi andra vanliga etc etc...

Nu invänder du att det väl ändå är orimligt att tro att någon ska kunna leva på det sättet och då säger jag : Jag håller med! Åh, vad jag håller med... Människor av kött och blod är inte gjorda att leva på det sättet. Man ska inte kräva att människor ska ge bort hela sitt liv för ett land. Och ändå dömer vi en bedårande liten ettårig flicka till att inte få bestämma om sitt eget liv...

Monarki bygger på en annan tid långt bortom demokrati och självbestämmande.

Alla tecken visar tydligt att det är dags att modernisera vårt statsskick.

Free Estelle!

  • Comments(0)//blogg.katarinawidholm.se/#post55

Yttrandefrihet...

AllmäntPosted by Katarina Widholm 2013-05-23 13:03:20
Om man frågar folk vad som kännetecknar en demokrati brukar ganska snart ordet yttrandefrihet dyka upp.FNs definition på detta ord är:"Frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser".

I alla rättsstater finns det dock begränsningar i yttrandefriheten. Man får till exempel inte avslöja militära hemligheter eller hota med våld, förtala eller uppvigla. I de flesta europeiska länder, inklusive Sverige, omfattar heller inte yttrandefriheten hets mot folkgrupp eller rätt att sprida rasistiska budskap.

Kort sagt - yttrandefriheten gäller bara för den som själv tror på demokrati och är beredd att ta demokratin i försvar.

Men vad händer om man inte anser att alla har samma rättigheter? Om man tar sig rätten att förtala, uppvigla och sprida rasistiska budskap? Har man yttrandefrihet då?

Nej, inte enligt den tvåtusenåriga definition vi har av demokrati. I själva begreppet yttrandefrihet ligger ett erkännande av demokratin som det enda acceptabla styrelsesättet av en nation. Enligt demokratins lagar har de inte rätt att kränka yttrandefriheten. Det innebär ju per automatik att man ifrågasätter hela vår demokrati.

Har just kommit hem efter en promenad i centrala Hudiksvall. Överallt sitter klisterlappar som kränker demokratin. Utmanar vårt samhälle.

Och det värsta är, vet ni vad det värsta är...?

Att ingen verkar bry sig


  • Comments(0)//blogg.katarinawidholm.se/#post54

Ett mästerverk

AllmäntPosted by Katarina Widholm 2013-04-05 06:44:31

Jag läser mycket. Det är självklart och i princip nödvändigt om man är en skrivande människa. Konsten är att låta sig uppslukas och bli betagen.

Dessvärre händer det inte längre lika ofta som förr. Jo, visst. Det finns många som skriver snärtigt och bra. Färre som skriver lysande. Men nästan ingen sådär så man bara lägger sig platt.

Men nu har jag läst Liknelseboken av PO Enquist.

Så dråplig, så rolig, så sorglig, så magisk och så glimrande vacker. Med ett språk som utmanar allt jag någonsin lärt mig om skrivande. En suggestiv blandning av dialekt, bibliskt språk, utropstecken och nyord som vilken högstadieunge som helst.

Och en kärlekshistoria som spänner över sextio sekel.

Åh vad jag tycker om detta underbara mästerverk.

Läs den!

Gör det!

<a href="http://www.norstedts.se/bocker/utgiven/2013/Var/enquist_per-olov-liknelseboken-inbunden/" title="Enquist, P - Liknelseboken - 13049519" target="_blank"><img src="http://bilder.panorstedt.se/bilder/Omslag/224/13049519_O_3.jpg" alt="Enquist, P - Liknelseboken - 13049519" /></a>

  • Comments(0)//blogg.katarinawidholm.se/#post53

Om Kalle Anka och historien

AllmäntPosted by Katarina Widholm 2012-12-16 10:48:41

Det är tredje advent.

Snöovädret har äntligen lugnat sig och julfriden borde långsamt infinna sig.

Det senaste dygnen har vi skakats av förfärliga rapporter från USA om en massaker på små barnkroppar som är så oerhört ohyggligt att ta till sig.

I Sverige har en hysteri över att Disney planerar att ta bort några sekunder ur 30-talsfilmen Tomtens julverkstad dragit land och rike runt. Brösttoner om att en snart 55 årig ”tradition” förändras har fått många att trycka på ”gillaknappen” på Facebook och andra att rasa i insändare. Det faktum att under de tjugotvå första åren i JulKalleAnkas historia var samma sekvenser borta tycks inte nämnvärt påverka traditionalisterna. Människor som sällan eller aldrig engagerar sig i saker och ting har både gillat och delat med häpnadsväckande emfas. Vanliga rejäla människor med vanliga värderingar…

Man får förstås tycka vad man vill om detta men det är obegripligt otäckt att man inte ser det mönster som denna Disneyhysteri är en del av.

Sent i går kväll ( det är ingen slump att dessa sidor dyker upp på fredag-lördagkvällar då folk kolla på facebook med mysgroggen i hand) började en sida cirkulera där man uppmanade folk att ”säga ifrån” innan det var ”för sent”. På sidan hade man gjort en lista över alla de oförätter som drabbat ”svenskarna” den senaste tiden med allt ifrån pepparkaksgubbar till ”förbud mot skolavslutning i kyrkan”. Man blandar alltså friskt riksdagsbeslut med lokala beslut på en skola med inbillade förbud mot att säga vissa ord.

Ny på listan var alltså Disneys beslut att klippa i den film de visar en timme varje år (för övrigt klipper Disney alltid i sina filmer för att får plats med det man tänkt sig. Man är ständigt i behov av ny tid att marknadsföra nyare filmer och tar därför alltid tillfället i akt att klippa och klistra. Som bekant är ju både FågelfotografKalle och CampingMusse rejält redigerade) vilket kanske ändå borde få de som just bara var arga över KalleAnkaförändringen att fundera varför vi rycks med och vilka syften det egentligen tjänar. När de till och med snällt erbjuder en lista på hela paketet….?

De sista veckorna har vi jagats som hungriga hundar efter kastade köttstycken åt än det ena, än det andra hållet och snällt skällt precis åt det håll köttkastaren önskat.

När jag växte upp matades vi med det ofattbara, obegripliga kring Förintelsen. Vi lyssnade på ögonvittnen, läste historia och såg filmer… Vi försökte förstå.

Men det vi aldrig kunde förstå var hur det kunde få börja. Hur man kunde få människor att tro på den där skrikande gubben med mustasch? Varför sa de inte bara ifrån när han kom med så mycket dumma påståenden? Varför trodde de på honom, röstade på honom? Innan det var för sent?

Och vi klappade våra olyckliga föräldrar och farföräldrar på armen och lovade att det där, det hände för lääänge sen och kommer aldrig nånsin att upprepas igen.

För vi är ju så ofantligt mycket klokare nu och har lärt av historien…

  • Comments(0)//blogg.katarinawidholm.se/#post52
Next »